GESCHIEDENIS VAN WING CHUN KUNG FU

Wing Chun Kung Fu

Wing Chun Kung Fu is een eeuwenoude gevechtskunst die werd ontwikkeld in het oude China.

Volgens de legende gaat de oorsprong terug tot het shaolin klooster en werd deze kunst ontwikkeld door de non Ng Mui. Het is echter niet meer te achterhalen waar de werkelijkheid en de legende elkaar kruisen. Wat we wel zeker weten is dat er een kruidendokter met de naam Leung Jan heeft bestaan en dat hij verantwoordelijk is voor de vormen zoals we ze nu kennen in het Ip Man Wing Chun..

Het is niet absoluut te achterhalen van wie Leung Jan allemaal les heeft gekregen. Maar het is duidelijk dat hij met vele mensen en verschillende stijlen getraind heeft. Het is mijn mening dat hij en Ip Man, Wing Chun Kung Fu gemaakt hebben tot wat het vandaag is.

LEUNG JAN

Leung Jan was een kruidendokter die leefde in de 19de eeuw in Foshan. Hij heeft in ieder geval een enorme bijdrage geleverd aan de kunst Wing Chun Kung Fu en mag misschien wel als de grondlegger van de stijl worden beschouwd.

Op latere leeftijd trok Leung Jan zich terug in Kulo Village waar hij nog 4 leerlingen aannam waaronder Wong Wah Sam. Aan deze leerlingen leerde hij wat hij tijdens zijn leven had herleid tot wat nu bekend staat als Pien San Wing Chun.

Zijn opvolger werd Chan Wah-shun een geldwisselaar en vooral bekend omdat hij de leraar was van de man die Wing Chun Kung Fu bekend maakte namelijk Ip Man.


Wing Chun Kung Fu

Ip Man

Chan Wah-Sun huurde een gebouw van de vader van Ip Man en gaf daar les aan zijn studenten. De jonge Ip Man geraakte gefascineerd door de gevechtskunst en dankzij de steun van zijn vader werd hij als 16de en laatste student aangenomen. Ip Man begon op 13-jarige leeftijd les te volgen bij de toen 70-jarige Chan Wah-shun. Echter na slechts drie jaar stierf Chan Wah-shun waarna Ip Man verder les volgde van Ng Chung-So de 2de student in lijn.

Op 15-jarige leeftijd ging hij naar Hong Kong waar hij les kreeg van Leung Bik, de zoon van Leung Jan.


Wing Chun Kung Fu
Wing Chun Kung Fu
Wing Chun Kung Fu

 Wing Chun Kung Fu was een geheime kunst die slechts aan enkele mensen werd doorgegeven. Ip Man perfectioneerde de kunst en gaf les aan vele studenten. Tot op dat ogenblik werd de kunst enkel aan mensen van Chinese origine aangeleerd. Het zijn de vele studenten van Ip Man die de kunst over heel de wereld hebben verspreid en ook les begon te geven aan westerlingen. Onder hen waren Leung Sheung, Lok Yiu, Wong Shun Leung, Tsui Sheung Tin, Moy Yat, Wang Kiu, Victor Kan en vele anderen.De bekendste echter was Bruce Lee die Wing Chun Kung Fu als basis gebruikte om zijn stijl Jeet Kune Do te ontwikkelen.

GGM Ip Man gaf ook les aan zijn 2 zonen Ip Chun en Ip Ching. Het zijn deze 2 zonen die er nu voor zorgen dat het originele Ip Man Wing Chun behouden blijft. Zij hebben daarvoor GM Samuel Kwok met deze opdracht belast. Hij is de enige die beide broers vertegenwoordigd. Hij kreeg ook de originele vlinderzwaarden van GGM Ip Man.

SAMUEL KWOK

GM Samuel Kwok heeft scholen in 35 landen en reist continu de wereld rond om Wing Chun te promoten. Hij geeft seminaries en geeft ook nog zelf les. Hij is waarschijnlijk de belangrijkste Wing Chun leraar en autoriteit ter wereld.

Hij heeft meer dan 40 jaar ervaring en heeft vele beroemde studenten die uitblinken in verschillende sporten. Het is GMSamuel Kwok die het hoofd is van de Samuel Kwok Wing Chun Martial Art Association, de federatie waarbij onze school is aangesloten.

Wing Chun Kung Fu
Wing Chun Kung Fu

WING CHUN PAI

De school werd opgericht in september 2008. In eerste instantie was de school gericht op jongeren tussen 14 en 18 jaar. De school werd gestart te Brasschaat en er werd les gegeven op woensdagnamiddag.

In september 2010 werd verhuist naar Mortsel en werd ook gestart met een volwassenen afdeling. De school begon stilaan te groeien en er kwamen meer trainingsdagen en uren bij.

De school groeide uit tot één van de grootste scholen in België en ook één van de grootste scholen in de Samuel Kwok Wing Chun Martial Art Association.
In 2013 werd Sifu Jan door Grootmeester Samuel Kwok tijdens een Bai Si ceremonie als zijn Kung Fu zoon aangenomen en kreeg hij de naam:

“郭忠誠 – Kwok Jong Cheng”.

Een nieuw hoogtepunt voor de school volgde in februari 2014, de eerste student van de school onder leiding van Sifu Jan die het tot Instructor schopte in de SKWCMAA en zich voortaan Sifu mag noemen, Sifu Ive.

Ook in februari 2014 werd Sifu Jan door de World Wide Martial Arts Council tot Master In The Martial Arts van het Ip Man Wing Chun erkend en in januari 2015 kreeg hij ook het certificaat van Master in de Samuel Kwok Wing Chun Martial Art Federatie.

 

Wing Chun Pai 2017-2018

Wing Chun

WING CHUN IN FILMS

Wing Chun is de laatste jaren steeds populairder geworden.

In de eerste plaats in de jaren 60-70 door Bruce Lee maar meer recent ook door films zoals Ip Man met Donnie Yen, The Legend is Born, The Grandmaster, The Final Fight.

Acteurs zoals Robert Downey Jr. en Nicholas Cage laten Wing Chun zien in films zoals Bangkok Dangerous, Sherlock Holmes, Iron Man, enz.

 Er zijn natuurlijk ook vele Chinese films over Wing Chun maar deze zijn bij ons minder bekend. Wing Chun Kung Fu is een echte hype geworden en wordt nu reeds beoefend door miljoenen mensen wereldwijd.

Dit alles draagt natuurlijk enorm bij tot de populariteit van Wing Chun Kung Fu.

Mike Tyson is ook in de 3de Ip Man film met Donnie Yen wat Wing Chun in Amerika en Europe uiteraard nog bekender maakte. Deze film kwam uit in Hong Kong in december 2015 en in Amerika in januari 2016.

 

Wing Chun Kung Fu
Wing Chun Kung Fu
Wing Chun Kung Fu

Ook Grootmeester Samuel Kwok speelt mee in een film, Assassin X (The Chemist).

Wing Chun Kung Fu

Onze Sponsors