Wing Chun Kung Fu

Geschiedenis van Wing Chun Kung Fu

Wing Chun Kung Fu is een eeuwenoude gevechtskunst die werd ontwikkeld in het oude China.

Volgens de legende gaat de oorsprong terug tot het shaolin klooster en werd deze kunst ontwikkeld door de non Ng Mui. Het is echter niet meer te achterhalen waar de werkelijkheid en de legende elkaar kruisen. Wat we wel zeker weten is alles wat er na Leung Jan is gekomen.

Het is niet absoluut te achterhalen van wie Leung Jan allemaal les heeft gekregen. Maar het is duidelijk dat hij met vele mensen en verschillende stijlen getraind heeft. Het is mijn mening dat hij en Ip Man Wing Chun Kung Fu gemaakt hebben tot wat het vandaag is.


Huis van Leung Jan

Leung Jan was een kruidendokter die leefde in de 19de eeuw in Foshan. Hij heeft in ieder geval een enorme bijdrage geleverd aan de kunst Wing Chun Kung Fu en mag misschien wel als de grondlegger van de stijl worden beschouwd.

Op latere leeftijd trok Leung Jan zich terug in Kulo Village waar hij nog 4 leerlingen aannam waaronder Wong Wah Sam. Aan deze leerlingen leerde hij wat hij tijdens zijn leven had herleid tot wat nu bekend staat als Pien San Wing Chun.

Zijn opvolger werd Chan Wah-shun een geldwisselaar en vooral bekend omdat hij de leraar was van de man die Wing Chun Kung Fu bekend maakte namelijk Ip Man.

Het graf van Chan Wah-shun

Chan Wah-sun huurde een gebouw van de vader van Ip Man en gaf daar les aan zijn studenten. De jonge Ip Man geraakte gefascineerd door de gevechtskunst en dankzij de steun van zijn vader werd hij als 16de en laatste student aangenomen.

Ip Man begon op 13-jarige leeftijd les te volgen bij de toen 70-jarige Chan Wah-shun. Echter na slechts drie jaar stierf Chan Wah-shun waarna Ip Man verder les volgde van Ng Chung-so de 2de student in lijn.

Op 15-jarige leeftijd ging hij naar Hong Kong waar hij volgens de verhalen nog les zou gekregen hebben van Leung Bik, de zoon van Leung Jan. Maar dit verhaal is zeer twijfelachtig omdat het zelfs niet zeker is dat Leung Bik ooit geleefd heeft.

Een rechtstreekse leerling van Ip Man heeft ooit bevestigd dat dit verhaal niet klopt en waarschijnlijk enkel verteld werd om de status van Ip Man te verhogen. Iets wat in China heel belangrijk was en is.

GM Ip Man

Wing Chun Kung Fu was een geheime kunst die slechts aan enkele mensen werd doorgegeven. Ip Man perfectioneerde de kunst en gaf les aan vele studenten. Tot op dat ogenblik werd de kunst enkel aan mensen van Chinese origine aangeleerd.

Het zijn de vele studenten van Ip Man die de kunst over heel de wereld hebben verspreid en ook les begon te geven aan westerlingen.

Onder hen waren Leung Sheung, Lok Yiu, Wong Shun Leung, Tsui Sheung Tin, Moy Yat, Wang Kiu, Victor Kan en vele anderen. De bekendste echter was Bruce Lee die Wing Chun Kung Fu als basis gebruikte om zijn stijl Jeet Kune Do te ontwikkelen.

Wat is Wing Chun Kung Fu

De ideale zelfverdediging geschikt voor jongens en meisjes vanaf 13-14 jaar en zeker voor dames maar ook voor mannen van alle leeftijden.
Wing Chun Kung Fu is geen competitiesport. Het is een gevechtskunst gebaseerd op concepten, principes en technieken. Het is heel eenvoudig en toch niet gemakkelijk. Maar iedereen kan dit leren. Het enige wat je moet doen is blijven oefenen en je zal deze kunst onder de knie krijgen.

Het lichaam wordt aangeleerd om altijd juist te reageren op situaties die zich voordoen. Je leert vormen, drills, praktische oefeningen en dit alles wordt na verloop van tijd omgezet in sparring sessies (enkel indien je dit wenst).

Hieronder de nieuwste trailer van de school:

[FMP] http://wingchunpai.com/wp-content/uploads/2011/10/WCPTrailer.m4v [/FMP]

Klik op de film om af te spelen (best met geluid)

Je leert werken met stootkussens, pads en ook werken op de wooden dummy (een houten pop) maar ook met een lange stok en vlindermessen.

Kortom een volledige martial arts opleiding waarbij zowel op fysiek als mentaal vlak gewerkt wordt en waarbij ook je gezondheid aan bod komt.

Wing Chun Kung Fu, Een zelfverdedigingskunst waarbij je met minimale inspanning maximaal effect beoogt. Op korte tijd leer je jezelf verdedigen, geen overbodige luxe in onze moderne maatschappij.

Don’t Stop Here

Meer om te ontdekken

%d bloggers liken dit: