Er zijn verschillende vragen die mij steeds weer gesteld worden. Hieronder geef ik een opsomming van de antwoorden die ik daarop geef.
Dit is niet omdat ik het beu ben om altijd dezelfde antwoorden te geven maar omdat ik iedereen extra wil motiveren om Wing Chun Kung Fu te beoefenen.
Vraag : Kan ik dat ook leren?
1 duidelijk en eenvoudig antwoord: Ja, iedereen kan Wing Chun leren. Ongeacht ouderdom of geslacht.
Vraag : Is het moeilijk?
Neen, Wing Chun bestaat uit zeer eenvoudige bewegingen die iedereen kan aanleren.
Vraag : Vanaf welke leeftijd kan je starten?
Dit is afhankelijk van de ingesteldheid en het karakter van elk kind individueel maar in onze school kan je starten vanaf 7-8 jaar.
Vraag : Hoe lang duurt het om Wing Chun te leren?
Dit is moeilijk te zeggen. Het hangt af van hoeveel je naar de les komt, train jezelf thuis, doe je de vormen regelmatig kortom dit is heel individueel.
Mijn favoriete gezegde is: “Je kan leraar worden maar je blijft altijd student van Wing Chun”. Je hele leven lang zal je blijven verbeteren en dingen blijven bijleren.
Elke leraar moet zich blijven ontwikkelen zodat hij op de beste wijze zijn kennis kan doorgeven aan zijn studenten. Maar ook van zijn studenten leert een leraar altijd bij.
Dus het antwoord is eigenlijk: een leven lang!
Vraag : Ik heb vroeger judo, karate, kickboksen, een andere richting Wing Chun, … gedaan. Kan ik nu nog Ip Man Wing Chun leren?
Ja natuurlijk. Soms zal het wat moeilijker zijn om je lichaam bepaalde intuïtieve zaken af te leren maar het is zeker mogelijk.
Er is echter één belangrijke voorwaarde, je moet bereid zijn om je tas thee te ledigen. Je moet bereid zijn om nieuwe dingen te leren en oude dingen die je leerde in vraag te stellen of zelfs helemaal te laten varen. Dit lijkt eenvoudig maar uit ervaring kan ik zeggen dat velen hiertoe niet bereid zijn ondanks de woorden die uit de mond komen.
Doe je dit niet kan je niet verder in onze school en zal je ook niet verder kunnen ontwikkelen in je opleiding en uiteindelijk teleurgesteld afhaken.
Algemene info over Wing Chun Kung Fu
Wing Chun Kung Fu is een krijgskunst, geen sport. Als je competitief wil werken dien je een andere krijgskunst of sport te beoefenen.
In onze school leggen we de nadruk op de ontwikkeling van het individu in een groep (familie). In deze ontwikkeling leer je van jezelf te ontdekken, jezelf te verdedigen en jezelf te verrijken met de prachtige kunst die Wing Chun Kung Fu is.
In onze school is er geen competitie tussen de leden maar helpt iedereen elkaar om samen te groeien in je Wing Chun opleiding.
Wing Chun Kung Fu is meer dan een krijgskunst, het is een manier van leven. Je past de houding, attitude en ontspanning die je wordt aangeleerd toe in je dagelijkse leven. Je zal merken dat Wing Chun je leven positief veranderd.
Het vraagt van jezelf toewijding en volharding niet evident in deze moeilijke maatschappelijke tijden. Waarin je zoveel mogelijkheden en verleidingen hebt om af te dwalen. Een leraar kan het pad voor je leggen maar jij bent diegene die het pad moet bewandelen.
Geduld is even belangrijk als talent. Bij de ene zal het sneller gaan dan bij de andere dat is nu éénmaal zo. Een bloem groeit niet sneller door eraan te trekken.
Zon en water doet bloemen groeien, lessen volgen en trainen doet Wing Chun in jezelf groeien.
Veel succes!
Sifu 郭 忠 誠

Don’t Stop Here

Meer om te ontdekken

%d bloggers liken dit: