Hoe blijf ik gemotiveerd? 8 Tips!

Is het ook voor jou zo moeilijk om iets vol te houden? Je bent superenthousiast gestart en na een paar keer blijkt het toch te moeilijk om vol te houden en wordt je afgeleid door een andere prikkel.

Goede voornemens, we kennen ze allemaal. Binnenkort is het weer zover. Een nieuw jaar, een nieuwe start en een nieuwe ontgoocheling want ook nu weer zal er van het merendeel van die goede voornemens niets in huis komen. 

Er zijn diverse redenen voor en als we hieronder gaan opsommen wat we wel dienen te doen dan ga je onmiddellijk merken waar het fout loopt.

Het is natuurlijk ook makkelijk tegenwoordig om afgeleid te worden omdat er zoveel aanbod is. 

Bevalt iets je niet omdat je er bijvoorbeeld moeite voor moet doen dan gaan we makkelijk over naar iets anders waar we minder moeite voor moeten doen. We zijn inderdaad luier en luier aan het worden.

Niet alleen worden we luier maar willen we ook direct resultaat zien. Door onze veranderende maatschappij zijn we vooral gefocust op snelle winst voor onze geleverde inspanningen.

We willen een hobby uitvoeren en verwachten dan ook dat we na 1 les gitaar kunnen spelen of dat we een mooie schilderij kunnen maken. 

We hebben het geduld niet meer om de basisvaardigheden die we nodig hebben rustig en goed aan te leren. En als we dat wel worden aangeleerd dan is het dikwijls saai en vervelend om vol te houden. Maar dan verliezen we ons initieel doel uit ogen. De reden waarom we begonnen zijn, wat onze motivatie was om te starten.

Vandaar enkele tips hoe we dat kunnen vermijden en toch volhouden ongeacht wat je ook doet want deze tips gelden voor eender wat je als hobby start.

TIP 1
Denk na over wat je gaat doen, start niet zomaar iets, denk er goed over na of het echt iets is dat je wil doen. Zorg dat je ook bereid bent om de nodige tijd te spenderen om het uit te voeren en de nodige uren vrij te maken om ernstig te oefenen.

TIP 2
Visualiser het resultaat dat je wil bereiken. Zie je zelf als de persoon die je nu bent en de persoon die je wil worden. Hoe sterker je dat beeld kan maken van wie je wil zijn, hoe sterker de motivatie zal zijn om vol te houden.

TIP 3
Plan je lessen en oefeningen/trainingen in een agenda, en beschouw ze als afspraken die je niet mag missen. Wees verstandig en plan goed, plan geen trainingsmomenten om 7u ’s ochtends als je toch nooit voor 10u uit je bed komt op zaterdag. 

Discussieer niet met jezelf of je wel of niet gaat oefenen, als het in je agenda staat dan voer je het uit. Geen excuses!

TIP 4
Het is beter consequent elke dag 5 minuten te oefenen dan nu en dan 2 uur. Start met minder te plannen en later het tempo op te voeren, zo creëer je een routine en wordt het uiteindelijk moeilijker om het niet te doen dan om het wel te doen.

Elke dag een kleine stap voorwaarts.

TIP 5
Meet je resultaten, er is geen betere motivatie dan om te zien dat je verbetert in wat je doet. Merk ook kleine verbeteringen op, het zijn de kleine dingen die je soms mist als je er niet op let. En dan denken we soms dat we niet (meer) vooruitgaan.

TIP 6
Wees een voorbeeld voor anderen, je gezin, je kinderen, je familie, je vrienden, je collega’s…

Er is geen grotere voldoening dan andere mensen te helpen en door zelf het voorbeeld te geven zal je als rolmodel dienen voor anderen die ook worstelen met dezelfde moeilijkheden om iets vol te houden. 

Meer motivatie heb je eigenlijk niet nodig.

TIP 7
Alles wat de moeite waard is vraagt een inspanning. Als het vanzelf gaat, gaat het ook vanzelf voorbij en is de waarde die je eraan geeft ook snel vervlogen.

Als je een inspanning moet leveren heb je veel meer voldoening nadat je die inspanning hebt gedaan.

Heel dikwijls zijn er in onze school studenten die me na de les komen zeggen dat ze eigenlijk moe waren en twijfelden of ze wel zouden komen. Maar steeds zeggen ze dan “amai ik ben blij dat ik toch geweest ben, het heeft mij goed gedaan”

TIP 8
Focus op 1 ding tegelijk. Doe geen 3 of meer zaken tegelijk want je zal ze allemaal maar half uitvoeren. Werk af waaraan je bent begonnen en ga dan pas verder naar iets nieuws of anders.

Focus aan 100% en werk vol motivatie en je zal dat bereiken wat je wil bereiken. Iedereen kan dat, er zijn geen excuses. Je hebt het zelf in de hand.

En nogmaals mijn favoriete quote:

“Doe vandaag wat anderen niet doen, zodat je morgen kan doen wat anderen niet kunnen!”

Recente Artikels

Solo Training Drill: Nieuwe video: Turning Biu Sao

Ontdek de techniek van de Turning Biu Sao met onze nieuwste video in de “WCP Solo Training Drills – Wing Chun Kung Fu” afspeellijst op YouTube. Deze video, gefocust op een 5-minuten durende drill, laat je continu dezelfde beweging herhalen om de Biu Sao  met een shift te beheersen. Deze

Lees meer »

Ontdek Wing Chun Kung Fu met Onze Zomercursus voor Beginners!

Deze zomer bieden we een unieke kans voor iedereen die geïnteresseerd is in het leren van Wing Chun Kung Fu, een traditionele vechtkunst die bekend staat om zijn efficiëntie en technische diepgang. Onze speciale starterscursus gaat van start in juli en biedt nieuwkomers de perfecte gelegenheid om te trainen samen

Lees meer »

Training Camp Ardennes 2024

Monday, August 19th – Monday, August 26th, 2024 We are thrilled to announce that this year’s Ardennes Training Camp is now open to non-members, providing a unique opportunity to join one of the most anticipated events in our calendar. Set in the beautiful surroundings where we have hosted many successful

Lees meer »